Wat is CPO?
Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) is een nieuwe manier van particuliere projectontwikkeling. In een CPO bouwt een groep mensen gezamenlijk hun nieuwbouwwoning. Zowel de overheid als de consumenten hechten hier steeds meer waarde aan. Dat is ook de reden dat steeds meer gemeenten in hun woonvisie een hoofdstuk hebben opgenomen over CPO.
Het grote voordeel van een CPO is dat de uiteindelijke woning volledig aansluit op de wensen van de koper. Door het collectief “zelf bouwen” kunnen veel voordelen behaald worden, zoals een gunstiger prijs en een persoonlijke aankleding van een in de basis gelijke zijnde woning.
Door onze onafhankelijke positie kunnen wij hulp bieden aan particulieren, gemeenten, bouwbedrijven en woningcorporaties. Daarnaast coördineren wij het bouwproces en begeleiden wij de bouw.
Hoe werkt een CPO?
Een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, hoe werkt dat eigenlijk? Het lijkt een eenvoudige manier om dit te organiseren, echter in de praktijk komt er toch meer bij kijken dan gedacht. Tevens zal er met verschillende partijen gesproken en onderhandeld moeten worden, hetgeen voor particulieren ook nog eens veel tijd kost.
Globaal gezien ziet het bouwen van een woning volgens het CPO-model er als volgt uit:
Een particulier of groep particulieren koopt een bouwkavel met woonbestemming. Deze particulieren zijn tevens de kopers van de uiteindelijke woning;
Er wordt een (gestuurde) stichting of vereniging opgericht die optreedt namens de particulieren;
De stichting of vereniging maakt met behulp van onder andere gemeente, architect en aannemers een woningbouwplan;
De woningen worden in groepsverband gerealiseerd;
Door het individuele karakter is het mogelijk persoonlijke wensen in het ontwerp en de woning te verwerken.
Nieuwbouw Advies Flevoland helpt bij de uitvoering van dit proces. Wij coördineren en begeleiden het CPO vanaf het moment van initiatief tot en met de oplevering van de woningen. Dit bespaart particulieren, overheden en aannemers veel tijd, geld en moeite.
Tevens blijkt dat hypotheekverstrekkers steeds strenger worden bij het verstrekken van financieringen voor CPO-projecten. Door onze ervaring weten wij waar de knelpunten zitten en bieden wij oplossingen waar ook geldverstrekkers hun akkoord voor geven.